Barion Pixel
Bevezető
Gyakorlatkivitelezés alapfogalmak
Gyakorlatkivitelezés alapelvek
Váll gyakorlatok
Mell gyakorlatok
Hát gyakorlatok
Bicepsz gyakorlatok
Tricepsz gyakorlatok
Törzs és csípő gyakorlatok
Láb gyakorlatok
Végszó

Lábemelés állványon csípő emeléssel, nyújtott térddel, vagy térdhajlítással (01:52)

 1. Támaszd le az alkarokat és fogd meg a kialakított fogantyút.
 2. A csípő és a has izomzata előfeszített.
 3. Végezz csípőhajlítást (a levegő folyamatos kifújásával), melynek a mozgásterjedelme 90 fok, amely előtt a medenceemelést indítani kell, így a mozgásterjedelem a vízszintest meghaladó lesz.
 4. Ha csípőemelés nélkül hajtjuk végre a gyakorlatot, a hasizmok csak folyamatosan változó erősségű statikus feszülést végeznek.
 5. Az excentrikus (visszaengedés) szakaszban, előbb a has, majd a csípőhajlító izmok kontrolált mozgásával térjünk vissza a kiindulóhelyzetbe. (folyamatos légvétellel)
 6. Kerüljük a mozgást végrehajtó izmok ellazulását. Állandó izomfeszülés szükséges!
 7. Térdhajlítással végezve a csípő mozgástartománya nagyobb, viszont a kisebb terhelés miatt könnyebben végrehajtható gyakorlat.
 8. A csípő emelése nélkül a hasizmokban csak folyamatosan növekvő, majd csökkenő statikus feszülés van jelen.
 9. A gyakorlat felső szakaszában a térd emelését csípőemeléssel kell kombinálni, mert csak így érhető el dinamikus kontrakció a hasizmokban.
 • Tipp*
 • Az állványon végrehajtott lábemelésnél azonos izmok dolgoznak, mint a vízszintes padon végzett lábemelésnél, de a pozíció miatt az izmokat érő terhelés ellentétes hatású.
 • Ennél a gyakorlatnál a résztvevő izmok munkája folyamatosan növekvő, a vízszintes helyzetű törzs esetében a terhelés folyamatosan csökkenő mértékű, ezért a fejlődésük a két gyakorlat esetében más és más lesz.